Välkommen till Föreningen Arbetarskrivares webbsida

headerHej vänner arbetarskrivare!

Vi har fått en ny kulturminister och det var ett av målen för den skrivarturné som föreningen genomfört under året, tillsammans med ABF och med lokala medarrangörer. Under rubriken Vi äger orden – Arbetarskrivare för maktskifte genomförde vi 25 arrangemang från Malmö i söder till Luleå i norr. Vi gjorde också nio Youtubefilmer med uppläsningar och musik inför turnén.

39 medlemmar medverkade på arrangemangen. Vi fick ca ett femtiotal nya medlemmar, det ordnades ett par lokala skrivar- och läsecirklar och vi sålde våra böcker.

Och vi fick alltså en ny regering. Nu var det inte det enda målet. Ett viktigt syfte var att uppmuntra till ökat läsande och skrivande liksom att stärka kulturen och användningen av arbetarlitteraturen inom arbetarrörelsen. Den uppgiften finns kvar för oss efter valet och vi måste bli fler medlemmar som för vidare litteraturen till allt fler runt om i samhället.

Ett stort tack till alla deltagare. Inte minst ett stort tack till Victor Estby som har varit kampanjledare och även medverkat vid de flesta av de 25 mötena. Han har gjort ett fantastiskt arbete, som vi nu ska gå vidare med.

Vi kan också se att fler har förstått vår betydelse. Våra antologier och medlemmars böcker används allt oftare på ABF-konferenser och i fackliga cirklar.

Den 22 november är det Socialistiskt Forum i Stockholm. Vi ordnar en programpunkt om Arbetarlitteraturen efter valet. Vi har försökt få dit såväl nya kulturministern Alice Bah Kunke som LO:s ordförande K-P Thorvaldsson. Just nu verkar det tveksamt om de kommer, förhoppningsvis kan de skicka någon annan. Men vi tror att Jonna Sima från tidningen Arbetet kommer liksom Victor Estby och andra från föreningen liksom en överraskning, som jag inte kan nämna här. Följ vår facebooksida framöver.

Dessutom har vi ett styrelsemöte i Stockholm dagen efter, 23 november. Ni medlemmar som har idéer, kritik, synpunkter, sådant ni vill att vi ska ordna, hör av er till oss i styrelsen. Vi vill väldigt gärna veta hur ni tänker om föreningens roll och uppgifter.

Vi förnyar oss, lägger om från ett skrivet medlemsblad till ett nyhetsblad som går ut till medlemmar via internet och vi planerar också att ge ut en skriven tidning fyra gånger om året. Det första numret kommer i början av nästa år. Det ser väldigt spännande ut.

Ett syfte med turnén var att visa att arbetarlitteraturen lever. Vi är stolta att vi har en tradition att luta oss tillbaka på och få näring ur, men vi är också en del av en i högsta grad modern arbetarlitteratur, som vi nu ser växer och utvecklas, breddas och förnyas. Och det roliga är att känna att vi kan bli så mycket mer, så många fler och vi kan spela en mycket större roll än vi gör. Och vi kan alla hjälpas åt med detta. Om var och en värvar en ny medlem är vi genast dubbelt så många.

Vi behövs i dagens samhälle och Du behövs hos oss!

Välkommen som ny medlem i Föreningen Arbetarskrivare!
Medlem blir du genom att sätta in 100 kr på Föreningen Arbetarskrivare pg 29 00 50 -4 (förstaårsavgift, därefter 200 kr)

Bästa skrivarhälsningar
Åke Johansson, Sundsvall, oktober 2014
Ordförande Föreningen Arbetarskrivare

Illustrationen gjord av Robert Nyberg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s