2018 års stipendiat utsedd!

helenagillingerarbetarskrivaresstipendiumfotojanemoren

Arbetarskrivares stipendium till Helena Gillinger

Föreningen Arbetarskrivares årliga stipendium, som delats ut sedan 1995 till någon ickeetablerad skribent, tillfaller i år Helena Gillinger, Stockholm. Hon vinner priset för sin novell ”Trettiosju timmar i Köpenhamn”.

Juryn motiverar valet så här:
”Med sin novell ’Trettiosju timmar i Köpenhamn’ lyckas Helena Gillinger inte bara skriva fram en trångbodd storfamilj som gör en misslyckad badutflykt. Med ytterligt små medel gör hon läsaren uppmärksam på karaktärernas relationer och önskningar. Utan yttre dramatik i texten påverkar tidigare händelser skeendet. Det är skickligt utfört.”

Helena Gillinger är 52 år, bor i Stockholm, där hon är född och uppvuxen. Hon har ett brokigt arbetsliv bakom sig. Hon har arbetat i bokhandel, i narkomanvården och frilansat som journalist, bland annat för Smålands-Tidningen, då hon har släkt i Eksjö.

År 2015 debuterade Helena Gillinger som författare med ett bidrag i en antologi om Syrien. Hon medverkar i Föreningen Arbetarskrivares antologi, som utkommer senare i år.

– Jag är så glad över att ha fått Föreningen Arbetarskrivares stipendium. Novellen handlar om en dag på stranden i Köpenhamn och skildrar ett gäng människor som hör ihop på olika sätt. Det är vad jag tycker om att skriva om – livet som det ter sig och hur människor förhåller sig till varandra i samhället, säger Helena Gillinger.

loggaarbetarskrivare

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s