2019 års stipendiat

Föreningen Arbetarskrivares stipendium tillfaller i år Jan Samuelsson från Stockholm. Han vinner priset för sin novell ”Maskineriet”. Foto: Jane Morén.

Juryns motivering:

Det är en absurd svartmålning av arbetet på en tillverkningsindustri, alltifrån den ångestladdade kampen att komma upp ur sängen och stappla iväg till bussen, befolkad av andra zombieliknande kollegor, och fram till den ännu värre arbetsdagen. I överdrifterna finns humorn och blinkningarna till läsarna. Det hopplösa blir träffsäkra bilder, det fantasilösa jobbsnacket på rasterna blir pregnanta iakttagelser och det mörka vänds så småningom mot ljuset. Maskineriet är en stilsäker och underhållande novell som håller ihop hela vägen fram till det småleende slutet.

– Att få det här stipendiet är jättekul, hedrande och smickrande och det är en sporre att fortsätta skriva, säger Jan Samuelsson.

Jan Samuelsson är 54 år, gift trebarnsfar och hundägare. Han är uppvuxen i Jönköping och har även bott i Göteborg men bor numera i Stockholmsförorten Johanneshov och jobbar på Årsta postterminal sedan 20 år tillbaka. Tidigare har han arbetat på bageri, barnomsorg, lager och fabrik.

Jan Samuelsson är medlem i Föreningen Arbetarskrivare sedan i somras. Han har tidigare publicerat ett tiotal noveller i bland annat Mål & Medel och Arbetaren, men inte kommit ut med någon egen bok.