Stipendium till arbetarskrivare

Ett fyrfaldigt grattis till följande medlemmar som nyligen har fått stipendium:

Andreas Svanberg

Andreas Svanberg har fått IF Metall Nordvästra Skånes stipendium för Alla människors lika värde. Stipendiet är på 5 000 kronor. Ur juryns motivering:

”Stipendiet går i år till en medlem som alltid står upp för kampen mot rasism och främlingsfientlighet, en person som inte viker ner sig för att ta debatten när den så behövs oavsett var den dyker upp och inte minst i sociala medier. Årets stipendiat använder det skrivna ordet med både tanke och fantasi. Som historieberättare vill han verkligen utveckla och förstå vår omvärld /…/”


Carola Ankarborg

Carola Ankarborg är en av dem som får Gävle kommuns kulturstipendium 2020. Stipendiesumman är på 15 000 kronor. Ur juryns motivering:

”Det finns ett tydligt klassperspektiv i hennes poesi där arbetsförhållanden och brukare skildras sett ur vårdvikariens synvinkel. Texterna berättar på ett närgånget och avskalat sätt om vardagen i äldreomsorgen, en plats som hon känner väl inifrån. Carola Ankarborg tilldelas årets Allmänna kulturstipendium för att vidareutveckla sitt författarskap med tydligt avstamp i arbetarlitteraturens långa tradition.”


Henrik Johansson

Henrik Johansson har fått ett treårigt arbetsstipendium från Författarfonden.


Johan Engman

Johan Engman har fått ett ettårigt arbetsstipendium från Författarfonden.