Redaktörerna för antologin 2022

Redaktörerna Anna Arvidsdotter och Marie Hållander ser fram emot att ta sig an arbetet med den trettonde antologin i ordningen, som ska ges ut under hösten 2022. De uppmanar alla som skriver om klass och arbete att skicka in bidrag, 15:e november är deadline för chansen att medverka.

– Det ska bli riktigt spännande att se vad det finns för mönster i texterna, och sätta samman dem till en helhet. De blir ofrånkomligen ett slags utsnitt av samtiden, säger Anna.

– Men också att få bära arvet från de tolv tidigare antologierna vidare, att följa linjen från både författare och redaktörer. En ynnest, verkligen! fyller Marie i.

De tycker att detta att lyfta frågor om klass, arbete, orättvisor och ekonomiska och sociala klyftor alltid är viktigt. Att hitta solidariteten i sitt sammanhang, våga drömma och vilja något. Kärlek, hat, hopp och förtvivlan, allt detta gör världen större.

– Det är också viktigt litterärt, att sådana erfarenheter skildras genom konsten. Egentligen tycker jag inte att det behövs mer. Litteraturen har ett egenvärde, säger Marie.

Anna håller med.

– Samtidigt står vi i en våg av ny arbetarlitteratur av en anledning. Vi hoppas att den kommande antologin får stort genomslag, med en bredd både i texter och läsare. Och att den sätter igång nya tankar som kan fortsätta vidare, skapa ringar på vattnet.

Foto: Ordkanon.

Anna Arvidsdotter är född 1992 och bosatt i Malmö. Hon är poet och författare, publicerad både i ljud och tryckt form, bland annat genom Föreningen Arbetarskrivare. Hennes skrivande består av hudnära samhällsskildringar, med klasstillhörighet och relationer bortom tvåsamhetsnormen som viktiga motiv. 2020 mottog hon Arbetarrörelsens kulturpris i Malmö.

Anna är verksam som skrivpedagog, en av eldsjälarna bakom Malmös spoken word-scen och arbetar för Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft jämte studierna på Författarskolan vid Lunds universitet.

Foto: Tina Axelsson.

Marie Hållander är född 1981 och bor dels i Dalstorp, Tranemo, dels i Skärholmen, Stockholm. Hon debuterade 2013 med Tjänster i hemmet, en prosadikt om arbetet, livet och omsorgen inom hemtjänsten. Hon har sedan dess skrivit avhandlingen Det omöjliga vittnandet (2017) och The Pedagogical Possibilities of Witnessing and Testimonies (2020) samt flertalet dikter och essäer, som bland annat publicerats i Föreningen Arbetarskrivares antologier.

Hon är programproducent för den litterära scenen Sjuhärad text, inom föreningen Textival, samt arbetar som lärare i pedagogik vid Södertörns högskola.