Ivar Lo-priset till David Ericsson

Stort grattis till David Ericsson som har tilldelats fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2023! Det är ett av Sveriges största litterära priser och delas ut i februari i Stockholm varje år. Prissumman är 125 000 kronor.

Läs mer om Ivar Lo-priset här: https://www.lo.se/start/pressmeddelanden/fackforeningsrorelsens_ivar_lo_pris_till_david_ericsson. Mer om David Ericsson finns bland annat här: https://ordfrontforlag.se/forfattare/david-ericsson/.

Motivering:

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris går till David Ericsson för en modern arbetarlitteratur som uppmärksammar och gestaltar förändringar i arbetslivet. Debutboken Truck stop (1999), noveller, romaner och krönikor kan liknas vid en road movie, där resan både sker på vägarna och i karaktärernas inre – med täta avfarter som stavas solidaritet och säkerhet, spänning och svek. David Ericssons yrke som lastbilschaufför har givit högoktanigt bränsle åt en prosa, som utvecklar arvet från Ivar Lo-Johansson och kollegan Jan Fogelbäck, som på 80-talet tog initiativ till Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris.

https://www.lo.se/start/pressmeddelanden