Ny bok

”Jag lärde mig gilla läget” av Åke Johansson och Veikko Keteli

Åke Johansson har skrivit boken Jag lärde mig gilla läget – ett finskt krigsbarn minns tillsammans med Veikko Keteli (Ord & visor förlag, 2022). Åke säger: ”Ja, det hände en hel del runt Veikko. Det har blivit en som många tycker levande, medryckande och samtidigt skarp tidsskildring, politiskt och vardagligt. En kulturresa för grabben som läste mycket och drömde sig ut i världen och som hamnade i Afghanistan och Tjernobyl.”

Veikko Keteli kom till Sverige som finskt krigsbarn år 1944. Han har gjort en dramatisk resa till Oslo, där han bor nu. Uppväxten, framför allt i Finland åren 1947–1950 var tuff. I boken ges en osentimental skildring av den tiden med en arbets- och bostadslös mamma. Pappan dog i kriget. Veikko gör värnplikten i Finland och hamnar då i samma kaserner som 10 000 röda hölls fångna i, ett av flera dödsläger efter klasskriget 1918. Utanför området finns Finlands största massgrav.

1950 flyttade Veikko tillbaka till Sverige. Veikko blir som elektriker fackligt och politiskt aktiv i Sundsvall, ombudsman för VPK, men blir utesluten. Han är med och bildar APK men tröttnar och åker till Moskva. Han blir senare korrespondent för Norrskensflamman under 1980-talet. Han jobbar som lagerarbetare i Oslo när en av hans söner deltar på ett ungdomsläger med AUF på Utöya.

Boken finns att köpa hos förlaget eller nätbokhandlarna.


Ovan: Veikko och Åke på boksläppet av ”Jag lärde mig gilla läget”. Foto: Tina Johansson.