Klass nr 1-2015

klass
I Klass nr 1 2015, 32 sidor.

”I veckan kom det första numret av Klass – en tidskrift om arbetarlitteratur utgiven av Föreningen Arbetarskrivare. Den är snyggt och proffsigt formgiven, och innehåller massor av läsvärdheter, exempelvis en fin intervju med Bernt-Olov Andersson av Jane Morén, en programförklaring för föreningen av Åke Johansson, vackra teckningar av Kristian Eriksson och Hans-Magnus Meinicke och ett gäng recensioner. Dessutom publiceras naturligtvis litteratur, denna gång i form av en novell av Jane Morén, dikter av Micke Evhammar och Carola Ankarborg samt en ”dagsvers” av Viktor Estby. ” Magnus Nilsson, prof. i litteratur, Malmö.

Nu har jag sent omsider läst det andra numret av KLASS och jag känner mig uppriktigt förbryllad över att inte fler skrivit om tidskriften. Den fyller ett tomrum i det litterära Sverige som få andra tidskrifter. Arbetarlitteraturen – som är så vital idag – har ju inget annat forum. Här finns en massa bra noveller och dikter att läsa. En intervju med Magnus Nilsson som är professor i litteraturvetenskap som inspirerat mig genom sina böcker (och sin blogg litteratur och klass). Men framförallt finns här ett porträtt av Frances Tuuloskorpi som inspirerat så oerhört många att skriva på arbetsplatsen. En fin text av Jane Morén.” Litteraturkritiker och kulturskribent Rasmus Landström.

Innehåll.

Dagvers av Victor Estby
Illustration av Robert Nyberg
Ledare av Jane Morén
” Vi måste skriva och vittna om de liv som finns där de flesta befinner sig”
Samtal med Åsa Linderborg
” Mig äger ingen är en bok om klasskillnader”
Hallå där Jenny Wrangborg
Krönika av Torgny Karnstedt
” Det var först under rasterna på nattskiftet som jag började läsa på riktigt. Yasar Kemals Låt tistlarna brinna tog mig med storm”

Novell av Jane Morén
Porträttet av Bernt-Olov Andersson
” Jag blev upprörd när jag förstod att det inte fanns ett enda akademiskt arbete gjort om alla de verktyg människor använt sig av sedan tidernas begynnelse”
Debattartikel av Gustaf Berglund
”Jag har alltså betalt ungefär en tia kilot för samtidspoesin, ungefär vad potatisen kostar på Ica”
Dikt av Micke Evhammar
Dikt av Carola Ankarborg
Medlemssnack med fyra medlemmar: Oscar Garcia, Ann-Gerd Simu, Towe Falk och Jesper Lundby.
Ordföranden har ordet med Åke Johansson
”För det handlar inte bara om att påverka litteraturen. Det handlar om att påverka ett samhälle och vi vill göra det tillsammans med de som bygger och bär landet”
Illustration av Eriksson & Meincke
Recensioner av fem böcker och en film
Medlemssidorna
Sista ordet av Crister Enander
”Klasshatet lever. Det går aldrig att deformera eller förminska till klassovänskap”

Recensioner detta nummer:
Verktygsbod av Bernt-Olov Andersson
Rött uppror av Pierce Brown
Skymningsporten av Jeanette Winterson
No country av Sonali Perrera
Himlen bar inga moln v Doris Dahlin
Film: Två dagar, en natt

Redaktörer: Jane Morén och Beata Hansson. Formgivning Carola Ankarborg. Ansv. utg. Torgny Karnstedt

Tidskriften Klass har som ambition att lyfta fram litteratur med klassperspektiv. Genom samtal, diskussioner och kanske även polemik med såväl makthavare som andra arbetarskrivare, hoppas tidningen att kunna påverka samhällsdebatten och föra fram viktiga frågor i ljuset. Klass ger klassamhället ansikten!

Jag vill ha tidskriften hur gör jag? Lösnummer kan köpas för 50 kr plus porto (nr 1 tyvärr slut). Prenumeration för 4 nr kostar 200 kr. För medlemmar i Föreningen Arbetarskrivare ingår tidningen i medlemskapet som kostar 250 kr/år. Lättast för du över pengarna till vårt plusgiro 29 00 50 – 4. Skriv om det prenumeration eller medlemskap och glöm inte namn, adress, mejladress. Prenumerationsärenden: arbetarskrivare@gmail.com

3 reaktioner till “Klass nr 1-2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s