Klass nr 1-2017

OMSLAG KLASS 2017 nr 1 72 ppi

”Det är inte ofta jag läser en tidskrift från pärm till pärm, men det gjorde jag med sista numret av Klass. Den låg väntande på mig i en fullpackad brevlåda när vi igår kom hem från en månads vistelse i vår ”hytte” på fjället här i Norge. Vilken fantastisk tidskrift ni har åstadkommit! Tack!” Ann-Gerd Simu, författare.

Årets första nummer och vår tredje årgång pryds av Oscar García. På 80-talet kom han till Sverige från El Salvador. Vi pratar med Oscar om skrivande, litteraturens betydelse och om hur vi måste börja tänka när det gäller politik.

Vi samtalar också med Torgny Karnstedt som firar 40 år som författare. Han slog igenom med en skräll och har sedan dess försörjt sig som författare och föreläser ofta för ungdomar. Han berättar vad han sett, om utvecklingen han inte tycker om, om vad vi måste våga göra.

Vi träffar också Karin Strand, visforskare, som skrivit en intressant bok om skillingtryck Brott, tiggeri och brännvinets fördärv- studier i socialt orienterade visor i skillingtryck och som även föreläser om Utanförskapets röster.

Arbetarhustrun Siri Johansson började skriva dagbok när hennes man dog. Efter hennes bortgång tog en av sönerna, konstnären Sven Teglund, hand om de 18 banden och 6000 sidorna och gjorde något fantastiskt av dem tillsammans med sin egen konst vilket resulterade i boken Ensamheten värst.

Vi har varit på utställning också, sett Kvinnor Klass Kultur i Malmö.

Vi bjuder på en novell av Ann-Gerd Simu, och drämmer till med hela fyra poeter i detta nummer: Ignacio Soca da Costa, Andreas Björsten, Towe Falk och Lars Thorelli. Vi bjuder också på ovanligt många illustratörer: Robert Nyberg, Belinda Morén, Kristina Eriksson och Hans Meincke, Tove Tinouschka Nilsson, Doris Dahlin (ja hon målar också!) och ännu en serie av den anonyme tecknaren som kallar sig Jöns Lapidus.

Vi går tillbaka i historien tillsammans med ciceron Jan-Ewert Strömbäck, denna gång till Chicago. Och vi får ett fint minnesporträtt av Molly Johnsson, vars enda verk, Pansarkryssaren, gjorde henne odödlig. Vi har även i detta nummer våra traditionsenliga miniporträtt på medlemmar i föreningen Arbetarskrivare, denna gång Andreas Björsten poet och konduktör och Pia Lindestrand lektör. Och vi försöker än en gång svara på den eviga frågan Vad är arbetarlitteratur? Till vår hjälp att besvara frågan tar vi Crister Enander, John Swedenmark, Anneli Jordahl, Rasmus Landström Jenny Wrangborg, David Ericsson, Andreas Svanberg, Doris Dahlin och Anna Fröding. Sist men inte minst: Sista ordet, har Charlotta Kåks-Röshammar skrivit denna gång och den handlar om inlevelse.

Ja som ni ser ett fullmatat nummer igen! Dessutom har vi 9 recensioner av aktuella böcker (vilka listas längre ner), notiser  och vi lyfter den nya antologin om arbetarlitteratur och olika uppfattningar om vad arbetarlitteratur är. Missa inte. Prenumerera, bli medlem! Prenumeration: Sätt in 200 kr på plusgiro 29 00 50-4 . Skriv namn, adress, e-post och att du vill bli prenumerant. För att bli medlem läs här.

Vi recenserar i nummer 1-2017 följande böcker:

Klass av Magnus Hörnqvist, Liber.
Din syster måste dö av Mats Berggren, Opal.
Tjockskallarnas uppror av Kalle Holmqvist, Murbruk förlag.
Vegetarianen av Han Kang, Natur och Kultur.
Klass av Elise Karlsson, Natur & Kultur.
Finnjävlar, red. Kristian Borg, Verbal förlag
När ni andra sover, red: Ingrid Sjökvist, Migra förlag
Etyder för gammal skrivmaskin, Lars Gustafsson, Bonniers förlag
Två röda pennor – Ett urval texter av Maria Sandel och Karl Östman, Maria Sandelsällskapet och Karl Östmansällskapet.

Redaktionen består av:  Jane Morén chefredaktör, , Beata Hansson redaktör och Carola Ankarborg redaktör och grafisk formgivning. Ansvarig utgivare är Jenny Wrangborg. I varje nummer medverkar ett antal författare, skribenter, kulturjournalister, tecknare och fotografer. Mejl till redaktionen: redarbetarskrivare@gmail.com

Annonser till nästa nummer som kommer 15 juni kan lämnas fram till 20 maj.
Annonspriser och övrig info hittar du här

2015 och 2016 utkom KLASS med 4 nr. Mottagandet var positivt och efterlängtat. Läs lite om vad som skrivits om KLASS här