Styrelsen 2017

Ny styrelsen vald 26 mars 2017

Ordförande: Jenny Wrangborg, Stockholm
Sekreterare: Vesna Precopic, Stockholm
kontakt: arbetarskrivare@gmail.com
Kassör: Monica Pettersson, Mölltorp
Trädgårdsgatan 4D
546 72 Mölltorp

Ledamöter:
Carola Ankarborg, Gävle
Anita Edin, Upplands Bro
Magnus Gustafsson, Örebro
Beata Hansson, Järfälla
Henrik Johansson, Malmö
Ludvig Eriksson, Stockholm

Utförligare presentationer på alla kommer inom kort.

Jenny Wrangborg, ordförande

Henric Johansson, Malmö, vice ordförande

henrik

Under flera år hade jag skrivit om arbetsplatskonflikter på ett mer redovisande, facklitterärt vis. Men under hösten 2010 beskrev jag istället en konflikt från ett storkök i formen av en novell. Jag redovisade och rapporterade inte längre: jag berättade. Och det väckte något i mig. En berättarglädje. Och det låg dessutom närmare arbetsplatsernas sätt att föra vidare kunskap och humor, det låg närmare det muntliga berättandet. Den där ensamma novellen fick mig att börja skriva på något längre. Jag började på den roman som jag skulle komma att debutera med 2013: Av kött och blod. En roman som utspelar sig i ett restaurangkök och mest är arbetarlitteratur, men även innehåller skräck och mord.

Jag är född 1973 och bor i Malmö sedan många år. Har arbetat som kock och bageriarbetare och försöker idag försörja mig på att skriva så väl skönlitteratur som recensioner och krönikor. FörutomAv kött och blod har jag publicerat ett stort antal noveller och dikter i tidskrifter och antologier, bland annat i Föreningen Arbetarskrivares regi.

Monica Pettersson, Mölltorp, kassör

Född 1966 och bosatt i Mölltorp. Försörjer sig som timvikarie på fritids och skola, telefonintervjuare och genom novellskrivande till olika tidningar och tidskrifter. Har tidigare jobbat som kontorsassistent, charkbiträde, registrerare och butiksarbetare. Blev medlem i föreningen 1996. Aktiv 1996 – 2006 i styrelsen, varav fyra år som kassör och fem år som ordförande. Har teaterledarutbildning, tidigare spelat mycket teater, även lett barnteatergrupper och regisserat. Har skrivit, mer eller mindre, sedan skolåren i mellanstadiet. Debuterade 2003 med reportageboken Den superflexibla kvinnan – om proletariseringen av kvinnors arbete. Publicerad i ett flertal antologier, bland andra föreningens Kärlek & Bombhot, Polska Räkmackor och Kneg. Mejl: monica@carlsborg.net

Vesna Prekopic, sekreterare

LEDAMÖTER:

Carola Ankarborg, Gävle

LITEN beatbetad porträtt Carola

Foto: Lena Eriksson

I föreningen är jag lokalombud bosatt i Gävle och formgivare av tidningen KLASS.

Jag är uppvuxen i en lantbrukarfamilj i den lilla orten Almunge utanför Uppsala, mitt ute i skogen.  När jag var liten var jag ett mycket bekymmersamt barn som hellre satt på mitt rum och kluddade på papper än sprang i skogen och lekte. Mitt intresse för skrivande är alltså inget nedärvt intresse, utan ett ”påhitt” utifrån. Pappa har dock en konstnärlig ådra – han tecknade mycket som yngre – så han uppmuntrade mina rimmade diktförsök, vilket så småningom ledde till att jag hamnade på skrivarkurs på folkhögskola.

Att gå en skrivarutbildning var väldans kul. Så det blev genast fler. Sammanlagt fem år – om än inte i följd. Däribland Skrivarpedagogutbildningen med tillhörande inledande skrivarår på Sörängens folkhögskola.

Förutom skrivande har jag stort intresse för fotografi och grafisk formgivning. Jag engagerar mig också i att arrangera kulturarrangemang. Ungefär en gång i månaden håller jag i öppen scen-kvällar i Gävle. Mitt yrke är dock inom vården. Sedan sju år jobbar jag som vikarie på äldreboende. En miljö jag numera gestaltar i mitt skrivande.

Texter av mig finns att läsa i bland annat: ”Det arbetande folket”, föreningen Arbetarskrivares antologi 2014, FEL förlags tidskrift: ”FEL 3” (2009), ”FEL 4” (2010), ”FEL 6” (2012), ”Provins” nr 4 2007 och ”Debut 2005”, Wahlström & Widstrands antologi 2005

Anita Edman, Upplands Bro

anitabyjanemorenww

Nyfiken ordförtjust f.d. bibliotekarie som inte är skrivande.

Däremot har jag gärna skrivarkurser. (Skriv Kamrater skriv).
Jag befinner mig på berättelsens trappsteg.

mina konsonanter
dansar polska
och tar sig
en sväng
med en mjuk vokal


Beata Hansson, Järfälla

beatabyjanemorenw

Det hände något oväntat med mig under tidiga år. Mina föräldrars borgerliga värdegrunder nådde aldrig fram till min egen livssyn, trots enträgna försök från deras sida. Och nu ser jag det inte längre som ungdomstrots att kämpa för alla människors lika värde, även på arbetsplatsen.

Jag har en kulturvetarexamen och arbetar som journalist och skribent.  Sedan många år tillbaka, arbetar jag fackligt för att stärka frilansjournalisternas situation i Sverige.

Det jag vanligen skriver om kan beröra vitt skilda ämnen som hästavel, kulturbevakning eller kriskommunikation.  Jag har även gett ut två reportageböcker.  En biografi av en ökänd gangster, ”Mille Markovic – biografin” och en bok om en ovanlig neurologisk muskelsjukdom ”Kromosom nummer nio.” Vid sidan av det har jag under hela mitt vuxna liv jobbat extra som telefonist, receptionist och vakt.

Jag bor i Jakobsberg, är född 1959, har en man, tre någotsånär vuxna barn, två hundar och en bonushäst.
beata@beatahansson.se   http://www.beatahansson.se

Är redaktör tillsammans med Jane Morén för  tidningen Klass.