Stipendiater 1995–2023

Här nedan följer en lista på tidigare pristagare. Mer om Föreningen Arbetarskrivares stipendium hittar ni här.



2023 Linda Eriksson

Föreningen Arbetsrskrivares stipendium 2023 tilldelas Linda Eriksson för texten ÄRTAN ÄGGET med följande motivering: ”Linda Erikssons text ger en tonsäker blixtbild av vad modern fattigdom kan vara. Den andas medvetenhet men också stolthet. De detaljrika bilderna är väl valda och får berättelsen att kännas inpå bara skinnet.”

Jury 2023 var författarna Susanna Alakoski och Doris Dahlin, samt litteraturprofessor Magnus Nilsson.

2022 Lejla Cato

Föreningen Arbetsrskrivares stipendium 2022 tilldeleades Lejla Cato från Malmö! Lejla får priset för texten ”Demensepidemin”. Juryns motivering löd:

Demensepidemin är en öppning rakt in i dagens komplicerade liv med flyktens erfarenhet kombinerat med det emotionellt krävande arbetet inom hemtjänsten. Det är en empatisk och samtidigt humoristiskt dråplig berättelse gestaltad med en snubblande rapp prosa, och med många poetiska bilder. 


Årets stipendiat Lejla Cato (till höger) tillsammans med prisutdelaren Helen Rådberg. Foto: Bo Jonsson.

2021 El Häkkinen

Föreningen Arbetarskrivares stipendium 2021 tilldelades El Häkkinen för bidraget ”Alla parallella liv”, en diktsvit som kalejdoskopiskt öppnar en kollektiv erfarenhet av klass, vardagsliv, arbete, migration …

El Häkkinen – stipendiat 2021
2020 Hannu Fagervall

2020 års vinnare av Föreningen Arbetarskrivares stipendium är Johan Hannu Fagervall med novellen Inskrivning.

Juryns motivering:
Johan Hannu Fagervall belönas för sin novell Inskrivning, en nutidsberättelse som i komprimerad form skildrar två förlorare i det nya samhällsklimatet. Med exakta repliker och skickligt valda detaljer – sorgliga såväl som humoristiska – tecknar författaren porträtten av huvudpersonerna i deras valhänta möte utanför Arbetsförmedlingen och timmarna därefter. Det är osentimentalt och dystert, ändå nedtecknat med sådan precision att man läser med ett småleende på läpparna.

Johan är 38 år, bibliotekarie och ursprungligen från Luleå. Han skriver noveller och poesi och blev medlem i föreningen i somras. Johan medverkar även i vår kommande antologi, men då med en annan text.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20190623_122801.jpg
Johan Hannu Fagervall får Arbetarskrivares stipendium 2020. Foto: Privat.
2019 Jan Samuelsson
Föreningen Arbetarskrivares stipendium tillfaller i år Jan Samuelsson från Stockholm. Han vinner priset för sin novell ”Maskineriet”. Foto: Jane Morén.

Juryns motivering:
Det är en absurd svartmålning av arbetet på en tillverkningsindustri, alltifrån den ångestladdade kampen att komma upp ur sängen och stappla iväg till bussen, befolkad av andra zombieliknande kollegor, och fram till den ännu värre arbetsdagen. I överdrifterna finns humorn och blinkningarna till läsarna. Det hopplösa blir träffsäkra bilder, det fantasilösa jobbsnacket på rasterna blir pregnanta iakttagelser och det mörka vänds så småningom mot ljuset. Maskineriet är en stilsäker och underhållande novell som håller ihop hela vägen fram till det småleende slutet.

– Att få det här stipendiet är jättekul, hedrande och smickrande och det är en sporre att fortsätta skriva, säger Jan Samuelsson.

Jan Samuelsson är 54 år, gift trebarnsfar och hundägare. Han är uppvuxen i Jönköping och har även bott i Göteborg men bor numera i Stockholmsförorten Johanneshov och jobbar på Årsta postterminal sedan 20 år tillbaka. Tidigare har han arbetat på bageri, barnomsorg, lager och fabrik.

Jan Samuelsson är medlem i Föreningen Arbetarskrivare sedan i somras. Han har tidigare publicerat ett tiotal noveller i bland annat Mål & Medel och Arbetaren, men inte kommit ut med någon egen bok.


2018 Helena Gillinger
helenagillingerarbetarskrivaresstipendiumfotojanemoren
Helena Gillinger vinner 2018 stipendiet för sin novell ”Trettiosju timmar i Köpenhamn”.

Juryns motivering:
Med sin novell ’Trettiosju timmar i Köpenhamn’ lyckas Helena Gillinger inte bara skriva fram en trångbodd storfamilj som gör en misslyckad badutflykt. Med ytterligt små medel gör hon läsaren uppmärksam på karaktärernas relationer och önskningar. Utan yttre dramatik i texten påverkar tidigare händelser skeendet. Det är skickligt utfört.

Helena Gillinger är 52 år, bor i Stockholm, där hon är född och uppvuxen. Hon har ett brokigt arbetsliv bakom sig och har arbetat i bokhandel, i narkomanvården och frilansat som journalist.

– Jag är så glad över att ha fått Föreningen Arbetarskrivares stipendium. Novellen handlar om en dag på stranden i Köpenhamn och skildrar ett gäng människor som hör ihop på olika sätt. Det är vad jag tycker om att skriva om – livet som det ter sig och hur människor förhåller sig till varandra i samhället, säger Helena Gillinger.

År 2015 debuterade Helena Gillinger som författare med ett bidrag i en antologi om Syrien. Hon medverkar även i Föreningen Arbetarskrivares antologi ”Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar”.


2017  Martina Lundgren
stipendiat2017martinalundgr
2017 års stipendiat – Martina Lundgren från Luleå.


Juryns motivering:
Martina Lundgren placerar med stilsäker beskrivning såväl sina karaktärer som läsare direkt innanför väggarna på äldreboendet. Med väl avvägda detaljer och en stram men verklighetsnära dialog skriver författaren fram miljön på ett mycket trovärdigt sätt. Texten ger i sin enkelhet en djupdykning i hur det är att arbeta inom vården. Vi hoppas Martina fortsätter sitt skrivande, de litterära skildringarna från arbetslivet behövs och berikar.

Martina är 37 år och bor i Luleå där hon är född och uppvuxen. Tidigare har hon bland annat arbetat i hemtjänsten och äldrevården men också som journalist och fotograf. Just nu utbildar hos sig till grafisk designer. Novellen ”A-korridoren” är hennes skönlitterära debut.

– Att få det här stipendiet betyder jättemycket för mig, säger Martina Lundgren. Det är roligt att få uppmärksamhet för mitt skrivande och uppmuntran att skriva vidare. Novellen är en del av ett större skrivprojekt som jag hoppas kunna fortsätta med framöver. Jag är fascinerad av den ganska slutna värld som uppstår på ett äldreboende och de många olika människor som möts där.


2016  Sofia Grunditz
stipendievinnaresofiagrundi
Sofia Grunditz, 2016 års stipendiat.

Juryns motivering:
Vi har valt att belöna Sofia Grunditz bidrag ”Ett brev pga. underjordisk hemlängtan” med Föreningen Arbetarskrivares stipendium 2016. Det är en egensinnig och trovärdig skildring om att leva på samhällets undersida. En helgjuten text om att vara beroende av socialtjänstens välvilja i skuggan av föräldrarnas missbruk och fattigdom. Om att försöka skriva sig, läsa sig och musiklyssna sig till en plats i tillvaron. Om att ta makten över sin historia. Om att ärva ett liv i underklassen och köpa nya Reebooks för första socialbidraget, för ”ska man vara fattig kan man vara det med stil”.

Sofia Grunditz  är en 27-årig växeltelefonist på Malmö Allmänna Sjukhus.
Hon har inte publicerat något tidigare men skrivit sedan hon var 14 år.


2015 Elin Cullhed

Juryns motivering:
Vi har valt att belöna Elin Cullheds bidrag, ett utdrag ur romanmanuset ”Gudarna”, med Föreningen Arbetarskrivares stipendium 2015. Texten är originell, har ett friskt perspektiv och anslag. Där finns en charmig lek med språket, personerna träder fram och berättelsen är dessutom humoristisk.Den har ett klart underifrånperspektiv, som står mitt i – och berättar något viktigt om – Sverige idag. Som alla bra skönlitterära texter har den undertext och istället för gnäll har den ett jävlar anamma.”


2014  Carola Ankarborg
CAROLASTIPENDIEVINNARE2014
2014 års stipendiat – Carola Ankarborg,

Juryns motivering:
Vi belönar Carola Ankarborgs bidrag, diktsviten ”Vårdvikarien”, med Föreningen Arbetarskrivares stipendium 2014. Trots den frustrerade arbetssituationen för vikarier i äldrevården, som dikterna berättar om, är de skrivna med energi, värme och humor. Detaljerna är starka och välfunna. Varken personalen eller de vårdade gamla personerna blir figurer, utan träder fram ur sidorna som människor. Allting vilar på ett exakt och stilsäkert språk som gör att läsaren sugs in i en vardag och en arbetsmiljö som är på liv och död.

Carola Ankarborg som är född 1978 och uppvuxen i Almunge utanför Uppsala, bor numera i Gävle. Hon har passerat några städer och flera skrivarkurser. Publicerad i Babel, Provins, FEL och i Wahlström & Widstrands antologi ”Debut 2005”. Medlem i Föreningen Arbetarskrivare sedan 2013. Vid sidan av vikariat inom äldrevården sysslar hon med fotografi, grafisk form, kulturarrangemang och skrivande. Läs artikel i Kommunalarbetaren. Läs artikel i Arbetarbladet


2013 Klara Hussénius

Juryns motivering:

Texten har ett exakt språk – med njutbar rytm, fin känsla för gestaltning och vardagsdetaljer. I sin utformning äger romanutdraget en osedvanlig originalitet. Spänningen och varvandet med kärlekshistorien mellan två kvinnor och arbetskamrater i äldrevården är stark. Klara Hussénius text leder också ut i världen och ger dessutom de borttynande, brutna pensionärerna bakgrundshistoria, värdighet och nyanser som gör läsaren berörd.

2012 – ingen utdelning


2011 Mimmi Sandberg
mimmiw

Juryns motivering:

På bara sex sidor lyckas Mimmi Sandberg skildra ett helt människoliv, kantat av missbruk och svek, utan att slarva med gestaltningen, utan att bli sentimental eller överslätande, utan att generalisera. Det är ett särskilt skickligt hantverk att i de allra sista meningarna vända stämningen från nederlag till hopp. Vi kommer med intresse att följa Mimmis utveckling av sin novellkonst. 

2007 Jenny Tedjeza

Juryns motivering:

I ett par korta kapitel om unga tjejer visar Jenny Tedjeza att hon behärskar de berättartekniska grunderna; levande personporträtt, precision och spänst i dialogen, exakt utvalda detaljer samt att hon i varje mening driver handlingen framåt. Hon inger därmed ett löfte om att ha en angelägen roman på gång.

 2006 – ingen utdelning

 2005 Amanda Frank

Juryns motivering:

Texten behandlar ett aktuellt ämne, gestaltat inifrån och i en form som imponerar. En sorts poetisk saklighet öppnar bråddjup och rymd. Tätheten förstärks av medvetet valda berättarelement.
Jenny Nyström, hedersomnämnande

 

Stilsäkert gestaltas den punkt där vägarna skiljs, liksom människorna. Minimalistiskt och i mättade färger tecknas gränsen, precis där den dras, mellan olika klasser.

 2004 Benny Holmberg

Juryns motivering:

Benny Holmberg skriver om människor i brukets skugga med patos, svart humor och befriande energi. Denna ymniga, nästa prosapoetiska fresk över sorgens, vredens och glädjens villkor bärs upp av ett djärvt, personligt språk. En modern politisk författare! En förnyare!
Maria Gustavsdotter, hedersomnämnande

 

Maria Gustavsdotter har kommit långt i sin utveckling som författare. Hon skriver medvetet komponerade och sammanhållna berättelser om människor, vilkas öden fångar vårt intresse och som vi berörs av. Hennes gestalter mejslas fram med små, varsamma medel och en fin känsla för bärande detaljer.

2003 Peter Eriksson

Juryns motivering:

Med en imponerande närvarokänsla, ett språk som redan har ett omisskännligt, personligt och konstnärligt signum, beskriver han vår tids problematik med engagemang och utan pekpinnar.
Maria Gustavsdotter, hedersomnämnande

 

För ett välskrivet, omsorgsfullt utformat bidrag som på ett utmärkt sätt fyller novellens krav: Att inte utskriva allt – likt flytbojar över okända vatten. Att skapa ett eget litet universum.

 2002 – ingen utdelning

2001 Monica Andersson

Juryns motivering:

Med drastisk humor och egensinnigt, personligt språk fångar Monica Andersson ett stycke nutidsverklighet, som hon gestaltar med gott humör, kritiskt öga och en självklar tillit till de egna uttrycksmedlen.

2000 Oscar Garcia

Juryns motivering:

Med hjälp av ett målande språk och en självklar språkbehandling gestaltar Oscar Garcia dagens frågor. Med de erfarenheter som hans utländska bakgrund utgör, för han den svenska berättartraditionen vidare in i det moderna svenska samhället.

1999 Maria Hamberg

Juryns motivering:

Maria Hamberg har något att berätta. Med motiv från arbetslivet skriver hon detaljrikt och trovärdigt om vanliga, unika människor och hon gör det med inlevelse och ofta med en tragikomisk udd. Att en god historia har en väl förberedd men ändå oväntad upplösning vet Maria och vi hoppas härmed att hon fortsätter att utveckla denna sin specialitet.
Lina Hagelin, hedersutmärkelse

 

För en språkligt mogen och mycket angelägen poesi med motiv från unga människors allra mörkaste skuggsida. Lina (Ottosson) Hagelin använder och visar oss diktens möjligheter som befriare, tröstare och upprättare.
Monica Andersson, hedersutmärkelse

 

För ett språkligt formsäkert författarskap, som med humor och sinnlighet beskriver nutidsmänniskan. Allt kryddat med en nypa rättfram vardagspoesi.

 1998 Monica Lehn Domnick

Juryns motivering:

Monica Lehn Domnicks dikter är skrivna med lakonisk distans och underfundig humor.  I överrumplande och avväpnande strofer får extrakilon och avbitna framtänder sin egen poesi. De sparsmakade texterna för tankarna till Slas och Bengt Berg, men med en alldeles egen, personlig ton vilken juryn hoppas att Monica ska fortsätta att ta sig.

1997 Helén Lindgren

Juryns motivering:

För ett författarskap som med ett intensivt, personligt språk gestaltar nutidsmänniskans utsatthet, kärlekens möjlighet och omöjlighet, kampen mot känslomässig förstening. Hon söker sig också till övergivna landskap, letar efter spår och minnen, lyssnar till ekot efter dem som gått före oss. Den starka uppriktigheten i Helén Lindgrens författarskap gör detta till en befriande läsning. En hoppingivande diktning som pekar utåt mot medmänniska och samhälle – och inåt oss själva.

1996 – ingen utdelning

1995 Greta Sundberg

Juryns motivering:

För en löftesrik och ambitiös skrivkonst som hämtar näring ur modernt förortsliv och dessutom använder styrkan i det underifrånperspektiv som kännetecknar all god arbetarlitteratur. En välfunnen kombination av tradition och förnyelse.